wtorek, 22 listopada 2016

Dzień Regionu cz.2

 Nowe atrakcje!
 Przyjechali do nas uczniowie ze Szkoły Podstawowej w Porębie.
 W scenkach gwarowych  przedstawili dawny zwyczaj pieczenia chleba.
 Potem oglądaliśmy wystawy rękodzieła i stoiska z regionalnymi potrawami.
 Ślązaczka Roku p. Otylia Trojanowska śląską gwarą opowiadała nam,
 jak to downij:
                     - gospodyni robiła masło, syr i fet
                     - babka heklowała serwety i sztrykowała cwitry do dziecek
                     - dziadek ze sznurka i sianka robił zabawki
                     - jak to wieczorami łuskali fazole
                     - po co były na wsi szkubaczki

Biesiada śląska zawsze kończy się wspólnym poczęstunkiem.
Świeży chleb, a do tego, do wyboru: swojskie masełko, biały ser, domowy smalec.
Jedzenie było pycha! 










  





0 komentarze:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.